ΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ?
Η ενδοδοντική θεραπεία γνωστή και ως «απονεύρωση» είναι η οδοντιατρική θεραπεία που απευθύνεται στο εσωτερικό του δοντιού. Είναι απαραίτητη όταν μικρόβια εισέλθουν εσωτερικά του δοντιού και προσβάλλουν το νεύρο (πολφός) το οποίο αρχίζει να μολύνεται, φλεγμαίνει και δίνει οξύ πόνο στον ασθενή. Τα μικρόβια μπορούν να εισέλθουν μέσα από μία βαθιά τερηδόνα, από μία ρωγμή, από μικροδιαρροή παλαιού σφραγίσματος ή θήκης ή ύστερα από τραυματισμό του δοντιού.
Τα μικρόβια αφού εισέλθουν στο εσωτερικό του δοντιού προσβάλλουν και νεκρώσουν το νεύρο συνεχίζουν την πορεία τους και εξέρχονται από τη ρίζα προσβάλλοντας στη συνέχεια και το κόκκαλο της γνάθου δημιουργώντας απόστημα ή κύστη στη γνάθο που συνοδεύεται από πύον ή και οίδημα στον ασθενή.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ?
Σκοπός της ενδοδοντικής θεραπείας είναι ο καθαρισμός και η απολύμανση του εσωτερικού συστήματος του δοντιού από τα μικρόβια που έχουν εγκατασταθεί. Αυτό επιτυγχάνεται με ειδικά εργαλεία που απολυμαίνουν και αφαιρούν τα μικρόβια και μορφοποιούν το εσωτερικό του δοντιού το οποίο τελικά σφραγίζεται ώστε να μην εισέλθουν ξανά μικρόβια. Όλη η διαδικασία πραγματοποιείται με τη βοήθεια του οπτικού μικροσκοπίου και απαιτεί μεγάλη ακρίβεια και μικροχειρουργικούς χειρισμούς.
Στο στάδιο αυτό η ενδοδοντική θεραπεία ολοκληρώνεται, είναι πολύ σημαντικό να επιστρέψετε στον οδοντίατρό σας για να τοποθετήσει μόνιμη αποκατάσταση στο δόντι (σφράγισμα ή θήκη) για να το προστατέψει και να είναι και πάλι λειτουργικό στη μάσηση.
ΜΕΤΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Το δόντι μετά την απονεύρωση μπορεί να έχει για μερικές ημέρες ήπια μετεπεμβατική ενόχληση κατά τη μάσηση την όποια μπορείτε πολύ εύκολα να αντιμετωπίσετε με τη χρήση μόνο αναλγητικών. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, μόλις στο 5% των περιπτώσεων μπορεί να χρειαστεί η χορήγηση αντιβίωσης μετά τη θεραπεία, αλλά για αυτές τις ελάχιστες περιπτώσεις βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τους ασθενείς μας και υπάρχει η κατάλληλη καθοδήγηση.
ΕΠΟΥΛΩΣΗ
Μετά την ενδοδοντική θεραπεία το δόντι σταδιακά επανέρχεται στην αρχική του υγιή κατάσταση και αφού τοποθετηθεί η μόνιμη αποκατάσταση μπορείτε να το χρησιμοποιείται χωρίς καμία ενόχληση και με ασφάλεια. Σε περίπτωση που υπήρχε κύστη στο κόκκαλο κρίνεται απαραίτητο να γίνεται ένας επανέλεγχο σε 6 ή 12 μήνες για να παρακολουθήσουμε ότι το κόκκαλο έχει επουλωθεί, η κύστη εχει εξαφανιστεί και ο οργανισμός έχει δημιουργήσει νέο υγιές κόκκαλο στη γνάθο.
Πολύ συχνά σε ένα δόντι έχει πραγματοποιηθεί παλαιότερα ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) ή οποία να έχει αποτύχει και να γίνει επαναμόλυνση των ριζών από μικρόβια. Αποτέλεσμα αυτού είναι η δημιουργία κύστης στη ρίζα του δοντιού που μπορεί να συνοδεύεται με πόνο ή και οίδημα. Η επανάληψη της ενδοδοντικής θεραπείας πρέπει να γίνεται από Ενδοδοντολόγο που διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό και με τη βοήθεια του μικροσκοπίου μπορεί με πολύ προβλέψιμο τρόπο να αφαιρέσει τα προηγούμενα υλικά να διορθώσει προηγούμενα λάθη που έχουν γίνει να καθαρίσει αποτελεσματικά τις ρίζες και να τις σφραγίσει με τα πιο σύγχρονα υλικά σε όλες του τις διαστάσεις. Στη συνέχεια τοποθετείται ένα προσωρινό σφράγισμα και ο ασθενής επιστρέφει στον οδοντίατρο για την μόνιμη αποκατάσταση.
Στις περισσότερες περιπτώσεις μια ενδοδοντική θεραπεία είναι αρκετή για να σώσει το δόντι σας από την εξαγωγή. Ωστόσο υπάρχουν μερικές περιπτώσεις που ή απλή ενδοδοντική θεραπεία δεν είναι αρκετή για να οδηγήσει στην επούλωση και ο Ενδοδοντολόγος σας θα σας συστήσει τη χειρουργική αντιμετώπιση η οποία έχει αποδειχθεί ότι έχει 90-100% επιτυχία.
Γιατί χρειάζομαι μικροχειρουργική ενδοδοντία?
Ο λόγος που χρειάζεστε μικροχειρουργική επέμβαση είναι ότι σε μερικές περιπτώσεις δοντιών υπάρχουν ανατομικές ιδιαιτερότητες όπως διακλαδώσεις νεύρων, κρυμμένα νεύρα, ή εξαιτίας προηγούμενων θεραπειών έχει αλλάξει η φυσιολογική ανατομία του δοντιού και δεν είναι δυνατό να καθαριστούν σωστά αυτές οι περιοχές με απλή ενδοοδντική θεραπεία. Συνέπεια αυτού είναι να παραμένουν μικρόβια στις περιοχές αυτές που διατηρούν τη φλεγμονή και δεν επιτρέπουν την επούλωση. Επίσης σε ένα πολύ μικρό ποσοστό παρότι έχει πραγματοποιηθεί η ενδοδοντική θεραπεία σωστά το μέγεθος της κύστης μπορεί να είναι τόσο μεγάλο που δεν επιτρέπουν την επούλωση της και ενδείκνυται πλήρης αφαίρεση της κύστης με μικροχειρουργικό τρόπο.
Πώς γίνεται η μικροχειρουργική διαδικασία?
Καταρχάς δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ακούγοντας τον όρο «μικροχειρουργική επέμβαση» γιατί στις μέρες μας πρόκειται για μία εντελώς ανώδυνη διαδικασία και ο ασθενής δεν αισθάνεται τον παραμικρό πόνο τόσο κατά όσο και μετά τη θεραπεία. Με τα σύγχρονα μέσα που διαθέτουμε στο ιατρείο μας όπως τον τρισδιάστατο αξονικό τομογράφο (CBCT) το οδοντιατρικό μικροσκόπιο τους υπερήχους και άλλα υλικά μας επιτρέπουν η διαδικασία να γίνεται προβλέψιμα, γρήγορα και με μεγάλη ακρίβεια και επιτυχία χωρίς πόνο.
Σε αυτή τη μικροχειρουργική διαδικασία ο Ενδοδοντολογος κάνει μια μικρή τομή στο πλάι στα ούλα ώστε να μπορεί να δει τη ρίζα και να αφαιρέσει όλους τους παθολογικούς ιστούς, την κύστη και τα μικρόβια. Στη συνέχεια γίνεται αφαίρεση της άκρης της ρίζας, αφαιρούνται μόνο 1-3 χιλιοστά και με τη βοήθεια ειδικών υπερήχων καθαρίζεται πλήρως το δόντι ανάστροφα. Αφού καθαριστεί πλήρως η περιοχή στη συνέχεια γίνεται ένα σφράγισμα στη ρίζα με τα πιο σύγχρονα βιοκεραμικά βιοσυμβατά υλικά και τοποθετούνται μερικά ράμματα για την ταχύτερη επούλωση των ούλων.
Όλη αυτή διαδικασία (ακρορριζεκτομή και ανάστροφη έμφραξη) γίνεται σε 1 μόλις συνεδρία είναι πολύ άνετη και ανεκτή από τον ασθενή, γίνεται με τοπική αναισθησία ενώ και τα μετεπεμβατικά συμπτώματα είναι πολύ ήπια και ο ασθενής μπορεί την επόμενη ημέρα κιόλας να εργαστεί κανονικά.
Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που έχουμε τη δυνατότητα να αποφύγουμε την ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) και να διατηρήσουμε τα νεύρα του δοντιού ζωντανά και μαζί τους όλες τις λειτουργίες τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο ιδιαίτερα σε παιδιά και σε δόντια που δεν εχουν διαπλάσει ακόμα τις ρίζες τους και με τη διάσωση των νεύρων επιτρέπουμε στα δόντια να ολοκληρώσουν την ανάπτυξή τους.
Πότε μπορούμε να εφαρμόσουμε τις θεραπείες ζωντανού πολφού;
Όταν το δόντι σας πονάει όταν πίνετε στιγμιαία κρύο νερό στιγμιαία (όχι στο ζεστό) όταν δεν πονάει από μόνο του (δεν έχει αυτόματο πόνο δηλαδή) δεν υπάρχει πρήξιμο ή έντονος πόνος στη μάσηση μπορούμε να αξιολογήσουμε τις πιθανότητες να αποφύγουμε την ενδοδοντική θεραπεία και να διατηρήσουμε τα νεύρα του δοντιού στις ρίζες. Πώς γίνεται αυτό; Αν η τερηδόνα είναι πολύ βαθιά και φτάνει μέχρι το νεύρο και υπάρχει η παραπάνω συμπτωματολογία μπορούμε με τη βοήθεια του οδοντιατρικού μικροσκοπίου να αφαιρέσουμε μόνο το επιφανειακό τμήμα του νεύρου που έχει προσβληθεί και δεν χρειάζεται να γίνει πλήρης αφαίρεση όλων των νεύρων. Στη συνέχεια καλύπτουμε τα νεύρα με ειδικά βιοκεραμικά βιοσυμβατά υλικά τελευταίας τεχνολογίας και ο ασθενής επιστρέφει στον οδοντίατρο για ένα απλό σφράγισμα.
Με αυτόν τον τρόπο διατηρούμε την υγεία του δοντιού με τη διατήρηση των νεύρων και των αγγείων εσωτερικά, ο ασθενής διατηρεί την πλήρη αίσθηση των δοντιών του εντελώς ανώδυνα και με επιτυχία.
Ως Ενδοδοντολόγοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και να θεραπεύσουμε και τα πιο δύσκολα δόντια. Η πολυπλοκότητα των δοντιών αφορά ιδιαιτερότητες που σχετίζονται με την ανατομία των ριζών όπως μεγάλες ή απότομες κάμψεις, πολύ στενοί και ενασβεστιωμένοι ριζικοί σωλήνες, δύσκολη πρόσβαση σε οπίσθια περιοχή του στόματος ή αντιμετώπιση διαφόρων τύπων παθολογικών απορροφήσεων του δοντιού.
Όταν καλούμαστε να χειριστούμε προηγούμενες αποτυχημένες ενδοδοντικές θεραπείες πρέπει να αφαιρέσουμε τα προηγούμενα εμφρακτικά υλικά από το εσωτερικό του δοντιού όπως παλαιούς άξονες και άλλα μολυσμένα υλικά. Πολλές φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με σφάλματα προηγούμενων θεραπειών όπως σπασμένα εργαλεία, διατρήσεις δοντιών, αλλαγή της φυσιολογικής πορείας και ανατομίας της ρίζας, μη εντοπισμό όλων των ριζών/νεύρων τα οποία καλούμαστε να διορθώσουμε είτε συντηρητικά με επανάληψη ενδοδοντικής θεραπείας είτε μικροχειρουργικά προσεγγίζοντας και λύνοντας το πρόβλημα εξωτερικά.
Στο ιατρείο μας δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση και φροντίδα στην αντιμετώπιση των οδοντικών τραυματισμών τόσο σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες. Ο Δρ. Τζίμπουλας διαθέτει τις γνώσεις αλλά και την εμπειρία αντιμετωπίζοντας εκατοντάδες περιστατικά οδοντικών τραυματισμών στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό και μπορεί διαχειριστεί και να θεραπεύσει τραυματισμένα δόντια με επιτυχία. Πολλές φορές μπορεί να χρειαστεί διεπιστημονική αντιμετώπιση ενός σοβαρού τραυματισμού και συνεργασία με άλλες εξειδικεύσεις (Ορθοδοντικός, Παιδοδοντίατρος, Προσθετολόγος.) για την καλύτερη και αποτελεσματική αντιμετώπιση ενός περιστατικού. Επίσης, μετά από έναν οδοντικό τραυματισμό υπάρχει και το ενδεχόμενο πιθανών μετατραυματικών επιπλοκών τις οποίες θα σας τις εξηγήσει ο Δρ Τζίμπουλας στο διαγνωστικό ραντεβού που θα έχετε και θα σας κατευθύνει σχετικά με την πρόγνωση των τραυματισμένων δοντιών αλλά και την ανάγκη για μελλοντική θεραπεία. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ειδική πλατφόρμα οδοντικών τραυματισμών www.dentaltrauma.gr
Η αυτομεταμόχευση δοντιού αποτελεί μια εναλλακτική λύση αντικατάστασης ενός δοντιού που έχει χαθεί ή δεν είναι δυνατό να σωθεί πλέον ένα άλλο δόντι του ίδιου ασθενή από άλλο σημείο του στόματός του . Αυτό μπορεί να συμβεί μετά απο σοβαρών τραυματισμούς δοντιών στην άνω πρόσθια περιοχή στην παιδική ηλικία και εξαιτίας της νεαρή ηλικίας του ασθενή δεν μπορεί να τοποθετηθεί οδοντικό εμφύτευμα.
Για την αυτομεταμόσχευση ενός δοντιού απαιτείται διεπιστημονική αξιολογηση με έναν Ορθοδοντικό, έναν Προσθετολόγο και τον Ενδοδοντολόγο που όλοι μαζί θα σχεδιάσουν και θα πραγματοποιήσουν την αυτομεταμόσχευση ενός δοντιού και την αισθητική αποκατάσταση ώστε ο ασθενής να έχει για πάντα ένα δικό του δόντι στην περιοχή που το έχασε και όχι ένα οδοντικό εμφύτευμα. Η θεραπεία έχει πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας, για περισσότερες πληροφορίες ρωτήστε μας στο διαγνωστικό ραντεβού.
Σε ορισμένες περιπτώσεις η μικροχειρουργική θεραπεία δεν είναι δυνατή λόγω της θέσης του δοντιού ή της ανατομίας του. Σε αυτές τις περιπτώσεις η σκόπιμη αναφύτευση είναι η τελευταία λύση για τη διατήρηση του δοντιού.
Τι είναι η σκόπιμη αναφύτευση?
Γίνεται εξαγωγή του δοντιού και στη συνέχεια γίνεται αφαίρεση της κύστης, ακρορριζεκτομή και ανάστροφη έμφραξη όπως ακριβώς γίνεται στη μικροχειρουργική τεχνική αλλά εκτός στόματος και το δόντι τοποθετείται πάλι στη θέση του και ακινητοποιείται. Ο μετεπεμβατικός πόνος είναι λιγότερος απ ότι στη μικροχειρουργική τεχνική.
Το ποσοστό επιτυχίας της σκόπιμης αναφύτευσης είναι πολύ υψηλό, πάνω από 85% σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες.
Η τρισδιάστατη αξονική ακτινογραφία κωνικής δέσμης CBCT Scan αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εφευρέσεις στη σύγχρονη οδοντιατρική. Η 3D τομογραφία μας επιτρέπει να απεικονίζουμε με εξαιρετική ακρίβεια και ποιότητα και με πάρα πολύ χαμηλή δόση ακτινοβολίας στις 3 διαστάσεις τη γνάθο του ασθενή και να αξιολογούμε το δόντι τις ρίζες του και το οστό από όλες τις πλευρές παίρνοντας πολύ σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την ανατομία των ριζών και των νεύρων, τη θέση και την έκταση μιας κύστης, πιθανές βλάβες εσωτερικά του δοντιού που καθορίζουν τη διάγνωση αλλά και τον ακριβή τρόπο προσέγγισής για ακόμα μεγαλύτερα αποτελέσματα. Το ιατρείο μας είναι εξοπλισμένο με το τελευταίας τεχνολογία τρισδιάστατο αξονικό τομογράφο Μorita R100.
Σε μερικά δόντια μετά από έναν τραυματισμό ή μετά από παλιές ενδοδοντικές θεραπείες το δόντι μπορεί να γκριζάρει ή να σκουρύνει. Αυτό μπορούμε να το διορθώσουμε και να επαναφέρουμε το φυσιολογικό χρώμα του δοντιού με την τεχνική της εσωτερικής λεύκανσης.
Προϋπόθεση για να γίνει εσωτερική λεύκανση είναι να έχει προηγηθεί ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση). Στη συνέχεια τοποθετείται ειδικό λευκαντικό υλικό εσωτερικά του δοντιού το οποίο πρέπει να παραμείνει γα μερικές ημέρες και γίνεται επαναξιολόγηση του χρώματος του δοντιού. Αφού έχει επανέλθει το φυσιολογικό χρώμα του δοντιού τοποθετείται το μόνιμο σφράγισμα εσωτερικά του δοντιού. Η όλη διαδικασία είναι εντελώς ανώδυνη και δεν χρειάζεται αναισθησία.
ΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ?
Η ενδοδοντική θεραπεία γνωστή και ως «απονεύρωση» είναι η οδοντιατρική θεραπεία που απευθύνεται στο εσωτερικό του δοντιού. Είναι απαραίτητη όταν μικρόβια εισέλθουν εσωτερικά του δοντιού και προσβάλλουν το νεύρο (πολφός) το οποίο αρχίζει να μολύνεται, φλεγμαίνει και δίνει οξύ πόνο στον ασθενή. Τα μικρόβια μπορούν να εισέλθουν μέσα από μία βαθιά τερηδόνα, από μία ρωγμή, από μικροδιαρροή παλαιού σφραγίσματος ή θήκης ή ύστερα από τραυματισμό του δοντιού.
Τα μικρόβια αφού εισέλθουν στο εσωτερικό του δοντιού προσβάλλουν και νεκρώσουν το νεύρο συνεχίζουν την πορεία τους και εξέρχονται από τη ρίζα προσβάλλοντας στη συνέχεια και το κόκκαλο της γνάθου δημιουργώντας απόστημα ή κύστη στη γνάθο που συνοδεύεται από πύον ή και οίδημα στον ασθενή.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ?
Σκοπός της ενδοδοντικής θεραπείας είναι ο καθαρισμός και η απολύμανση του εσωτερικού συστήματος του δοντιού από τα μικρόβια που έχουν εγκατασταθεί. Αυτό επιτυγχάνεται με ειδικά εργαλεία που απολυμαίνουν και αφαιρούν τα μικρόβια και μορφοποιούν το εσωτερικό του δοντιού το οποίο τελικά σφραγίζεται ώστε να μην εισέλθουν ξανά μικρόβια. Όλη η διαδικασία πραγματοποιείται με τη βοήθεια του οπτικού μικροσκοπίου και απαιτεί μεγάλη ακρίβεια και μικροχειρουργικούς χειρισμούς.
Στο στάδιο αυτό η ενδοδοντική θεραπεία ολοκληρώνεται, είναι πολύ σημαντικό να επιστρέψετε στον οδοντίατρό σας για να τοποθετήσει μόνιμη αποκατάσταση στο δόντι (σφράγισμα ή θήκη) για να το προστατέψει και να είναι και πάλι λειτουργικό στη μάσηση.
ΜΕΤΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Το δόντι μετά την απονεύρωση μπορεί να έχει για μερικές ημέρες ήπια μετεπεμβατική ενόχληση κατά τη μάσηση την όποια μπορείτε πολύ εύκολα να αντιμετωπίσετε με τη χρήση μόνο αναλγητικών. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, μόλις στο 5% των περιπτώσεων μπορεί να χρειαστεί η χορήγηση αντιβίωσης μετά τη θεραπεία, αλλά για αυτές τις ελάχιστες περιπτώσεις βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τους ασθενείς μας και υπάρχει η κατάλληλη καθοδήγηση.
ΕΠΟΥΛΩΣΗ
Μετά την ενδοδοντική θεραπεία το δόντι σταδιακά επανέρχεται στην αρχική του υγιή κατάσταση και αφού τοποθετηθεί η μόνιμη αποκατάσταση μπορείτε να το χρησιμοποιείται χωρίς καμία ενόχληση και με ασφάλεια. Σε περίπτωση που υπήρχε κύστη στο κόκκαλο κρίνεται απαραίτητο να γίνεται ένας επανέλεγχο σε 6 ή 12 μήνες για να παρακολουθήσουμε ότι το κόκκαλο έχει επουλωθεί, η κύστη εχει εξαφανιστεί και ο οργανισμός έχει δημιουργήσει νέο υγιές κόκκαλο στη γνάθο.
Πολύ συχνά σε ένα δόντι έχει πραγματοποιηθεί παλαιότερα ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) ή οποία να έχει αποτύχει και να γίνει επαναμόλυνση των ριζών από μικρόβια. Αποτέλεσμα αυτού είναι η δημιουργία κύστης στη ρίζα του δοντιού που μπορεί να συνοδεύεται με πόνο ή και οίδημα. Η επανάληψη της ενδοδοντικής θεραπείας πρέπει να γίνεται από Ενδοδοντολόγο που διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό και με τη βοήθεια του μικροσκοπίου μπορεί με πολύ προβλέψιμο τρόπο να αφαιρέσει τα προηγούμενα υλικά να διορθώσει προηγούμενα λάθη που έχουν γίνει να καθαρίσει αποτελεσματικά τις ρίζες και να τις σφραγίσει με τα πιο σύγχρονα υλικά σε όλες του τις διαστάσεις. Στη συνέχεια τοποθετείται ένα προσωρινό σφράγισμα και ο ασθενής επιστρέφει στον οδοντίατρο για την μόνιμη αποκατάσταση.
Στις περισσότερες περιπτώσεις μια ενδοδοντική θεραπεία είναι αρκετή για να σώσει το δόντι σας από την εξαγωγή. Ωστόσο υπάρχουν μερικές περιπτώσεις που ή απλή ενδοδοντική θεραπεία δεν είναι αρκετή για να οδηγήσει στην επούλωση και ο Ενδοδοντολόγος σας θα σας συστήσει τη χειρουργική αντιμετώπιση η οποία έχει αποδειχθεί ότι έχει 90-100% επιτυχία.
Γιατί χρειάζομαι μικροχειρουργική ενδοδοντία?
Ο λόγος που χρειάζεστε μικροχειρουργική επέμβαση είναι ότι σε μερικές περιπτώσεις δοντιών υπάρχουν ανατομικές ιδιαιτερότητες όπως διακλαδώσεις νεύρων, κρυμμένα νεύρα, ή εξαιτίας προηγούμενων θεραπειών έχει αλλάξει η φυσιολογική ανατομία του δοντιού και δεν είναι δυνατό να καθαριστούν σωστά αυτές οι περιοχές με απλή ενδοοδντική θεραπεία. Συνέπεια αυτού είναι να παραμένουν μικρόβια στις περιοχές αυτές που διατηρούν τη φλεγμονή και δεν επιτρέπουν την επούλωση. Επίσης σε ένα πολύ μικρό ποσοστό παρότι έχει πραγματοποιηθεί η ενδοδοντική θεραπεία σωστά το μέγεθος της κύστης μπορεί να είναι τόσο μεγάλο που δεν επιτρέπουν την επούλωση της και ενδείκνυται πλήρης αφαίρεση της κύστης με μικροχειρουργικό τρόπο.
Πώς γίνεται η μικροχειρουργική διαδικασία?
Καταρχάς δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ακούγοντας τον όρο «μικροχειρουργική επέμβαση» γιατί στις μέρες μας πρόκειται για μία εντελώς ανώδυνη διαδικασία και ο ασθενής δεν αισθάνεται τον παραμικρό πόνο τόσο κατά όσο και μετά τη θεραπεία. Με τα σύγχρονα μέσα που διαθέτουμε στο ιατρείο μας όπως τον τρισδιάστατο αξονικό τομογράφο (CBCT) το οδοντιατρικό μικροσκόπιο τους υπερήχους και άλλα υλικά μας επιτρέπουν η διαδικασία να γίνεται προβλέψιμα, γρήγορα και με μεγάλη ακρίβεια και επιτυχία χωρίς πόνο.
Σε αυτή τη μικροχειρουργική διαδικασία ο Ενδοδοντολογος κάνει μια μικρή τομή στο πλάι στα ούλα ώστε να μπορεί να δει τη ρίζα και να αφαιρέσει όλους τους παθολογικούς ιστούς, την κύστη και τα μικρόβια. Στη συνέχεια γίνεται αφαίρεση της άκρης της ρίζας, αφαιρούνται μόνο 1-3 χιλιοστά και με τη βοήθεια ειδικών υπερήχων καθαρίζεται πλήρως το δόντι ανάστροφα. Αφού καθαριστεί πλήρως η περιοχή στη συνέχεια γίνεται ένα σφράγισμα στη ρίζα με τα πιο σύγχρονα βιοκεραμικά βιοσυμβατά υλικά και τοποθετούνται μερικά ράμματα για την ταχύτερη επούλωση των ούλων.
Όλη αυτή διαδικασία (ακρορριζεκτομή και ανάστροφη έμφραξη) γίνεται σε 1 μόλις συνεδρία είναι πολύ άνετη και ανεκτή από τον ασθενή, γίνεται με τοπική αναισθησία ενώ και τα μετεπεμβατικά συμπτώματα είναι πολύ ήπια και ο ασθενής μπορεί την επόμενη ημέρα κιόλας να εργαστεί κανονικά.
Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που έχουμε τη δυνατότητα να αποφύγουμε την ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) και να διατηρήσουμε τα νεύρα του δοντιού ζωντανά και μαζί τους όλες τις λειτουργίες τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο ιδιαίτερα σε παιδιά και σε δόντια που δεν εχουν διαπλάσει ακόμα τις ρίζες τους και με τη διάσωση των νεύρων επιτρέπουμε στα δόντια να ολοκληρώσουν την ανάπτυξή τους.
Πότε μπορούμε να εφαρμόσουμε τις θεραπείες ζωντανού πολφού;
Όταν το δόντι σας πονάει όταν πίνετε στιγμιαία κρύο νερό στιγμιαία (όχι στο ζεστό) όταν δεν πονάει από μόνο του (δεν έχει αυτόματο πόνο δηλαδή) δεν υπάρχει πρήξιμο ή έντονος πόνος στη μάσηση μπορούμε να αξιολογήσουμε τις πιθανότητες να αποφύγουμε την ενδοδοντική θεραπεία και να διατηρήσουμε τα νεύρα του δοντιού στις ρίζες. Πώς γίνεται αυτό; Αν η τερηδόνα είναι πολύ βαθιά και φτάνει μέχρι το νεύρο και υπάρχει η παραπάνω συμπτωματολογία μπορούμε με τη βοήθεια του οδοντιατρικού μικροσκοπίου να αφαιρέσουμε μόνο το επιφανειακό τμήμα του νεύρου που έχει προσβληθεί και δεν χρειάζεται να γίνει πλήρης αφαίρεση όλων των νεύρων. Στη συνέχεια καλύπτουμε τα νεύρα με ειδικά βιοκεραμικά βιοσυμβατά υλικά τελευταίας τεχνολογίας και ο ασθενής επιστρέφει στον οδοντίατρο για ένα απλό σφράγισμα.
Με αυτόν τον τρόπο διατηρούμε την υγεία του δοντιού με τη διατήρηση των νεύρων και των αγγείων εσωτερικά, ο ασθενής διατηρεί την πλήρη αίσθηση των δοντιών του εντελώς ανώδυνα και με επιτυχία.
Ως Ενδοδοντολόγοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και να θεραπεύσουμε και τα πιο δύσκολα δόντια. Η πολυπλοκότητα των δοντιών αφορά ιδιαιτερότητες που σχετίζονται με την ανατομία των ριζών όπως μεγάλες ή απότομες κάμψεις, πολύ στενοί και ενασβεστιωμένοι ριζικοί σωλήνες, δύσκολη πρόσβαση σε οπίσθια περιοχή του στόματος ή αντιμετώπιση διαφόρων τύπων παθολογικών απορροφήσεων του δοντιού.
Όταν καλούμαστε να χειριστούμε προηγούμενες αποτυχημένες ενδοδοντικές θεραπείες πρέπει να αφαιρέσουμε τα προηγούμενα εμφρακτικά υλικά από το εσωτερικό του δοντιού όπως παλαιούς άξονες και άλλα μολυσμένα υλικά. Πολλές φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με σφάλματα προηγούμενων θεραπειών όπως σπασμένα εργαλεία, διατρήσεις δοντιών, αλλαγή της φυσιολογικής πορείας και ανατομίας της ρίζας, μη εντοπισμό όλων των ριζών/νεύρων τα οποία καλούμαστε να διορθώσουμε είτε συντηρητικά με επανάληψη ενδοδοντικής θεραπείας είτε μικροχειρουργικά προσεγγίζοντας και λύνοντας το πρόβλημα εξωτερικά.
Στο ιατρείο μας δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση και φροντίδα στην αντιμετώπιση των οδοντικών τραυματισμών τόσο σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες. Ο Δρ. Τζίμπουλας διαθέτει τις γνώσεις αλλά και την εμπειρία αντιμετωπίζοντας εκατοντάδες περιστατικά οδοντικών τραυματισμών στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό και μπορεί διαχειριστεί και να θεραπεύσει τραυματισμένα δόντια με επιτυχία. Πολλές φορές μπορεί να χρειαστεί διεπιστημονική αντιμετώπιση ενός σοβαρού τραυματισμού και συνεργασία με άλλες εξειδικεύσεις (Ορθοδοντικός, Παιδοδοντίατρος, Προσθετολόγος.) για την καλύτερη και αποτελεσματική αντιμετώπιση ενός περιστατικού. Επίσης, μετά από έναν οδοντικό τραυματισμό υπάρχει και το ενδεχόμενο πιθανών μετατραυματικών επιπλοκών τις οποίες θα σας τις εξηγήσει ο Δρ Τζίμπουλας στο διαγνωστικό ραντεβού που θα έχετε και θα σας κατευθύνει σχετικά με την πρόγνωση των τραυματισμένων δοντιών αλλά και την ανάγκη για μελλοντική θεραπεία. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ειδική πλατφόρμα οδοντικών τραυματισμών www.dentaltrauma.gr
Η αυτομεταμόχευση δοντιού αποτελεί μια εναλλακτική λύση αντικατάστασης ενός δοντιού που έχει χαθεί ή δεν είναι δυνατό να σωθεί πλέον ένα άλλο δόντι του ίδιου ασθενή από άλλο σημείο του στόματός του . Αυτό μπορεί να συμβεί μετά απο σοβαρών τραυματισμούς δοντιών στην άνω πρόσθια περιοχή στην παιδική ηλικία και εξαιτίας της νεαρή ηλικίας του ασθενή δεν μπορεί να τοποθετηθεί οδοντικό εμφύτευμα.
Για την αυτομεταμόσχευση ενός δοντιού απαιτείται διεπιστημονική αξιολογηση με έναν Ορθοδοντικό, έναν Προσθετολόγο και τον Ενδοδοντολόγο που όλοι μαζί θα σχεδιάσουν και θα πραγματοποιήσουν την αυτομεταμόσχευση ενός δοντιού και την αισθητική αποκατάσταση ώστε ο ασθενής να έχει για πάντα ένα δικό του δόντι στην περιοχή που το έχασε και όχι ένα οδοντικό εμφύτευμα. Η θεραπεία έχει πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας, για περισσότερες πληροφορίες ρωτήστε μας στο διαγνωστικό ραντεβού.
Σε ορισμένες περιπτώσεις η μικροχειρουργική θεραπεία δεν είναι δυνατή λόγω της θέσης του δοντιού ή της ανατομίας του. Σε αυτές τις περιπτώσεις η σκόπιμη αναφύτευση είναι η τελευταία λύση για τη διατήρηση του δοντιού.
Τι είναι η σκόπιμη αναφύτευση?
Γίνεται εξαγωγή του δοντιού και στη συνέχεια γίνεται αφαίρεση της κύστης, ακρορριζεκτομή και ανάστροφη έμφραξη όπως ακριβώς γίνεται στη μικροχειρουργική τεχνική αλλά εκτός στόματος και το δόντι τοποθετείται πάλι στη θέση του και ακινητοποιείται. Ο μετεπεμβατικός πόνος είναι λιγότερος απ ότι στη μικροχειρουργική τεχνική.
Το ποσοστό επιτυχίας της σκόπιμης αναφύτευσης είναι πολύ υψηλό, πάνω από 85% σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες.
Η τρισδιάστατη αξονική ακτινογραφία κωνικής δέσμης CBCT Scan αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εφευρέσεις στη σύγχρονη οδοντιατρική. Η 3D τομογραφία μας επιτρέπει να απεικονίζουμε με εξαιρετική ακρίβεια και ποιότητα και με πάρα πολύ χαμηλή δόση ακτινοβολίας στις 3 διαστάσεις τη γνάθο του ασθενή και να αξιολογούμε το δόντι τις ρίζες του και το οστό από όλες τις πλευρές παίρνοντας πολύ σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την ανατομία των ριζών και των νεύρων, τη θέση και την έκταση μιας κύστης, πιθανές βλάβες εσωτερικά του δοντιού που καθορίζουν τη διάγνωση αλλά και τον ακριβή τρόπο προσέγγισής για ακόμα μεγαλύτερα αποτελέσματα. Το ιατρείο μας είναι εξοπλισμένο με το τελευταίας τεχνολογία τρισδιάστατο αξονικό τομογράφο Μorita R100.
Σε μερικά δόντια μετά από έναν τραυματισμό ή μετά από παλιές ενδοδοντικές θεραπείες το δόντι μπορεί να γκριζάρει ή να σκουρύνει. Αυτό μπορούμε να το διορθώσουμε και να επαναφέρουμε το φυσιολογικό χρώμα του δοντιού με την τεχνική της εσωτερικής λεύκανσης.
Προϋπόθεση για να γίνει εσωτερική λεύκανση είναι να έχει προηγηθεί ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση). Στη συνέχεια τοποθετείται ειδικό λευκαντικό υλικό εσωτερικά του δοντιού το οποίο πρέπει να παραμείνει γα μερικές ημέρες και γίνεται επαναξιολόγηση του χρώματος του δοντιού. Αφού έχει επανέλθει το φυσιολογικό χρώμα του δοντιού τοποθετείται το μόνιμο σφράγισμα εσωτερικά του δοντιού. Η όλη διαδικασία είναι εντελώς ανώδυνη και δεν χρειάζεται αναισθησία.